The Norval Foundation
The Norval Foundation
The Norval Foundation

The Norval Foundation
Steenberg, Cape Town

The Norval Foundation is situated on the slopes of the Constantiaberg Mountain, in the heart of the Constantia Winelands, with panoramic views across vineyards and mountains.

The new art gallery will house the Norval Foundation private collection, one of the largest private collections of South African contemporary art, as well as host key exhibitions of both local and international artists. Designed to international standards it is expected to become a significant space for fine art in the country and globally.

The landscaped grounds will form a sculpture park that incorporates an incredibly sensitive existing wetland ecosystem that will have been rehabilitated by the time the art gallery opens.

The gallery building, located on the stretch of site between Steenberg Road and the wetland, has a simple, sculptural longitudinal form, with two parallel off shutter concrete walls that enclose the gallery spaces, public facilities and offices within. These walls sit on top of a granite clad podium that anchors the building into the site and houses the basement parking and art storage vaults.

Glazed ends to the north and south capture spectacular views from the double volume sculpture gallery and restaurant respectively, while the parallel concrete walls are broken at the centre by a glazed double volume atrium and the main circulation core. This naturally lit atrium space orientates the visitor within the building, while offering spectacular views of the wetland sculpture park.

The building is topped with a floating, wing like roof structure that houses a solar field which will power the building.

Additional parking is located on grade, from which the visitor can reach the entrance court. A curved wall that extends into the entrance court, draws visitors into the main reception area and on into the central atrium.

www.norvalfoundation.org